יום חמישי, 16 בינואר 2025

יום שלישי ינואר 14 בגלל צָרוֹת המלחמה

 

בגלל אסונות המלחמה והצָרוֹת האחרות כמעט גוועת התשוקה שלי אל סִפרוּת חדשה, אל ספרים לא ידועים. בכל זאת, מין שִמחה על אלו הישָנים העומדים פה בנאמנוּת כמעט-אין-קץ, בכל זאת איזו אי-גְּוִיעָה. 

 

 

*

 

בחזרה אל ״עבדֵי ניו-יורק״ אחרי שָנִים. אני לא חושבת על השְפָּעַת הזמן. אני חושבת על יְכולתי ואי-יְכולתי לדעת לגמרי אם הסִפרוּת הזאת טובה מאד. 

וכמעט משמחים אותי אותם דברים מנצנצים עדיין בתוך הכתיבה המוכרת מאד, שאולי מראָה לי השפעות ומקורות סִפרוּת אמריקאית בה, ושאולי גם נהייתה למשפיעה על אחרים, וכמעט מיגעים דברים מסוימים, ואני לא יודעת לגמרי אם הסִפרוּת הזאת טובה מאד. כנראה הדברים המנצנצים יספיקו לי עכשיו. 

״...זה אחד הדברים שסוכן אמנות תמיד עושה, מנסה להראות לאמן את המקום שלו. בכל זאת, היא השלימה עם זה שצ׳אק נהג בסגנון גרנדיוזי – היא ישבה במושב האחורי כאילו החלק הקדמי של המכונית לא היה קשור בה בכל דרך שהיא״ [שיחה גלויה, עבדי ניו-יורק]  

 

*

כמה אני טועה כשאני מדמה שאמא שלי לא היתה יכולה לשאת את האסונות שקרו השנה, הרי ההרים הפורחים בכל ימי ההולדת שלה, בט״ו בשבט, הבטיחו לה משהו. 

אני מתארת לי שהיא לא קראה את ״עבדֵי ניו-יורק״. אני מתארת לי שאילו היתה קוראת את ״עבדֵי ניו יורק״ היתה רואה את טִבעיוּת צמיחת בנותיה הצעירוֹת [אז] של הסִפרוּת שהִכירה. מין יציבוּת-צמיחת-דברים בְּעוֹלַם ההרים והמלחמות והסִפרוּת. 

 

*

דוכיפת באה היום אל הגינה, ופרחה לה. האם ראתה צִלְלֵי עורבים. האם ראתה את מוֹרְאוֹת היום. האם הם מוֹרָאוֹת גדולים כשלנו.  

 

[הציטוט מ״שיחה גלויה״, עבדי ניו יורק, תמה ג׳נוביץ, מאנגלית דורון פלאי, הוצאת הדר]

 





                                                      










יום שבת, 11 בינואר 2025

שעיקרן על הַשְׂכִּ֑ילוּ הִ֝וָּסְר֗וּ עִבְד֣וּ וְ֝גִ֗ילוּ [שיחות על תהלים עם ישראל פיבקו]

 


שוב על שתי שיחות קצרות, שעיקרן על הַשְׂכִּילוּ הִוָּסְרוּ עִבְדוּ וְגִילוּ. ובראשונה על וְ֭עַתָּה מְלָכִ֣ים הַשְׂכִּ֑ילוּ, התוצאה של ״וְאֶתְּנָ֣ה ג֭וֹיִם נַחֲלָתֶ֑ךָ״ [ולפי רש״י המלכים כאן הם מַלְכֵי אומות העולם], ויש כאן צִפיה ממלכי העולם להתנהג כמו ישראל, אלֹהים כאן רוצה שמלכֵי העולם יהיו שלו, לא רק מַלְכִּי עַל־צִיּוֹן, וכן הוא רוצה שהשופטים ייסרו עצמם, השופטים הם אלה שצריכים להתייסר, הם אלה שזקוקים למוּסָר. ואלֹהים לא אומר זאת למלכים.

ובשניָה על ״עִבְד֣וּ אֶת־יְקֹוָ֣ק בְּיִרְאָ֑ה וְ֝גִ֗ילוּ בִּרְעָדָֽה:״, וישראל אמר הפסוק הזה הטריד את מניטו [הרב יהודא ליאון אשכנזי] בגלל הַקְבָּלָה של הפכים, והרעיון שבהיפוּך. והאם  הצורֶך בהפכים. והוא אמר ״עִבְדוּ את יהוה״ זה ממרחק ו״גִילוּ״ זה מקרוב יותר. 

וחשבנו גם על הראִייה-התפישֹה הכמעט גבוהה ביִרְאָה, ועל תפישֹה לא גבוהה בגִילוּ, אולי בגלל הרצון להתקרב, שהוא מסוכן, שאין בו יִרְאַת הראִייה. וישראל אמר לכן צריך את הרְעָדָה, כדי שלא יתבלבלו בין גילָה-שמחה שלהם ובין מה שהם עומדים מולו. 

 

 (י) וְ֭עַתָּה מְלָכִ֣ים הַשְׂכִּ֑ילוּ הִ֝וָּסְר֗וּ שֹׁ֣פְטֵי אָֽרֶץ:(יא) עִבְד֣וּ אֶת־יְקֹוָ֣ק בְּיִרְאָ֑ה וְ֝גִ֗ילוּ בִּרְעָדָֽה:

 

 

רש״י ועתה מלכים השכילו" - נביאי ישראל אנשי רחמים ומוכיחים אומות העולם לסור מרעתם ...

 

 



                                                     









                                                     



 

יום שבת, 4 בינואר 2025

היום עוד הרהורים על ״אמרי אחותי את״

 


היום עוד הִרהורים על ״אִמְרִי נָא אֲחֹתִי אָתְּ״, על קִרְבַת איש ואִשתו לאָח ואָחוֹת, על אהבַת אח ואחות אסוּרה, כאהבה עזה כמוות שואפת-אל-אינסוֹף אסוּרה, הִרהורים על כפשֹע בין קִרבת אח ואחות של אדם וחוָה ובין איסור קִרבה-אהבה עזה אצלם, על כפשֹע בין אדם וחוָה כאח ואחות ובין כמעט זיכרון אינסוף אצלם, על כמעט איסור זיכרון אינסוף אצלם.

*

שוב סִפְרֵי האמנוּת הישָנים. שוב רפרודוקציוֹת רישוּמֵי הרנסנס האיטלקי. ואני משווה את הרישומים פתאֹם לכמעט אהבה עזה כמוות, כנכספים אל רושֶם אינסוף, ונכשלים בזה, כאילו גם עליהם מוטל איסוּר. אבל הרי צלילוּתם, וההגעה אל טֹהַר הקַו ברישומים של ליאונרדו דה וינצ׳י, אני חושבת. די להם בטֹהַר הזה הנמשך, אני חושבת. 

 

*

 

רישוּמֵי מכונות המלחמה של ליאונרדו דה וינצ׳י יפים כל כך. כי הקַו הצלול הטהור מתאר גם מכונות מלחמה. וכי אל מה יהיה הקַו נִכסף.

 

 

*

הסיגליות בגינה התחילו לפרוח. כמו בכל חורף. אני לא רוצה למדוד בהן את עוֹנוֹת המלחמה. 

 

 






                                                       

מיכלאנג׳לו